Netwerkbeheer

Mega Bite is Microsoft Small Business Specialist.
Dit betekent dat we door Microsoft zijn getraind en gekwalificeerd. We zijn gespecialiseerd in het creëren van specifieke oplossingen met producten van Microsoft. Door onze ruime ervaring binnen het MKB-kaderkennen kennen we de veeleisende behoeften van kleinzakelijke bedrijven.

Een langdurige samenwerking met een Small Business Specialist levert u ook voordelen op voor de lange termijn. We raken vertrouwd met uw business waardoor we samen met u een optimale IT-strategie kunt ontwikkelen en implementeren.

Behulpzaam op alle vlakken

Microsoft Small Business Specialists kunnen helpen bij:

 • het upgraden van software en hardware
 • het verkrijgen van gegevens en rapporten uit uw bestaande systemen
 • het verbeteren van uw aanwezigheid op internet
 • het naleven van licentiewetgeving
 • het uitvoeren van beveiligingscontroles en het ontwikkelen van een beveiligingsplan
 • het implementeren van mobiele technologieën in uw onderneming
 • het ontwikkelen van automatisering van bedrijfsprocessen
 • het opleiden van personeel en het verbeteren van ondersteunings- en helpdeskafdelingen.

Bronvermelding: (Microsoft Corp.)

Software Licenties

FPP

FPP staat voor Full Packaged Product.
Full Packaged Product is de consumentenversie van Microsoft-software en wordt via (online) winkels aangeboden. Het is vooral bedoeld voor gebruikers die de software willen gebruiken op een al aangeschafte computer. De consument koopt het product in een verpakking, met een of meer cd’s of dvd’s, volledige documentatie en één licentieovereenkomst die veelal op meerdere privé pc’s geïnstalleerd mag worden.

Er zijn 2 type licenties verkrijgbaar:

 1. Een ‘full’-versie; deze versie kan worden aangeschaft als men geen geldige of helemaal geen licentie in bezit heeft van de voorgaande versie van de software.
 2. Een ‘upgrade’-versie; deze versie kan worden aangeschaft als men de geldige licentie van de huidige software wil upgraden naar de laatst beschikbare versie van deze software.

OEM

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer.
OEM is een licentievorm waarbij de software al geïnstalleerd wordt meegeleverd met nieuw aangeschafte hardware. Het Windows-desktopbesturingssysteem en het Windows phone besturings- systeem zijn hier 2 voorbeelden van. De prijs van Windows is dan inbegrepen in de aanschafkosten van de hardware.

Er zijn 2 grote verschillen tussen OEM-licenties en FPP-licenties:

 1. Bij een OEM-licentie wordt de ondersteuning op de software niet door Microsoft, maar door de leverancier van de hardware gegeven. Bij een FPP-licentie wordt de ondersteuning wel door Microsoft zelf gegeven.
 2. De OEM-licentie is beperkt tot de hardware waarmee de OEM-software werd geleverd. Men kan dus niet de OEM-software overzetten op andere hardware. Dit kan bij een FPP-licentie wel, omdat een FPP -licentie eigendom is van de koper en niet hardware gebonden is.

Volume licenties

Het volume-licentieprogramma is de verzamelnaam voor vier verschillende licentieprogramma’s waarbinnen men licenties aanschaft voor meerdere gebruikers dan wel meerdere pc’s tegelijkertijd. De vier verschillende volume-licentieprogramma’s zijn: Open License, Open Value, Select en Enterprise Agreement. Het volume-licentieprogramma heeft als uitgangspunt de zakelijke onderneming van klein tot groot. De twee assen waarover men kan kiezen voor een programma zijn het aantal benodigde licenties en of er sprake is van werkplekstandaardisatie ten aanzien van de software. Binnen Open Value en Enterprise Agreement kunt u ook kiezen of u de licenties wil huren, huurkopen of kopen.

Meer informatie over Volume licenties

Open License

Open License is een volume-licentieprogramma waarbij u licenties eeuwigdurend aanschaft en direct betaalt voor deze licenties. U kunt gebruik maken van Open License indien u bij uw eerste bestelling tenminste 5 licenties voor willekeurige Microsoft-producten afneemt. U bent daarna – voor een periode van 2 jaar – volledig vrij in de afname van het aantal en het soort licenties. Aangezien er bij dit programma geen sprake is van werkplekstandaardisatie moet u wel zelf bijhouden welke aantallen, versies en varianten binnen uw onderneming gebruikt worden.

 • Open License Business is beschikbaar voor bedrijven, onderwijsinstellingen (Open License for Academic), de liefdadige sector (Open License for Charity) en de overheidssector (Open License for Government) die ten minste vijf licenties of één serverprocessorlicentie willen aanschaffen met één licentieovereenkomst voor alle orders. Daarnaast geldt voor deze klanten het volgende: ze willen profiteren van de voordelen van Volume Licensing, zoals downgraderechten en eenvoudiger beheer van licenties. Ze hebben er geen bezwaar tegen vooraf te betalen voor hun softwarelicenties. Ze willen flinke kortingen op detailhandelprijzen en wensen de mogelijkheid om licenties aan te schaffen zonder dat hieraan automatisch onderhoud wordt toegevoegd. Ze willen betalen voor wat ze aanschaffen, verlangen de flexibiliteit om mee te groeien met de toenemende zakelijke behoeften en willen eenvoudiger compliancebeheer met elektronisch licentiebeheer.
 • Open License Volume maakt gebruik van groepen en punten om te bepalen welke prijs een klant voor software betaalt. Het Open License Volume-programma is beschikbaar voor zakelijke klanten in het bedrijfsleven waarvoor het volgende geldt: ze hebben een grote hoeveelheid software nodig en willen één licentieovereenkomst voor alle orders (in kwalificatiegroepen). Ze willen licenties kunnen aanschaffen tegen hogere kortingen dan onder het Open License Business-programma en ze willen een vastgesteld prijsniveau voor extra aankopen tijdens de termijn van de overeenkomst.

 

Open Value

Open Value is een volume-licentieprogramma waarbij Microsoft u maximale flexibiliteit biedt. Allereerst heeft u de keus of u de licenties wilt huurkopen of huren. Daarnaast is er ook rekening gehouden met het feit of er binnen uw onderneming sprake is van werkplekstandaardisatie of niet. Het Open Value-programma is beschikbaar voor u, indien u tenminste vijf licenties voor willekeurige Microsoft-producten afneemt, dan wel voor tenminste vijf pc’s wil standaardiseren binnen uw onderneming.

Het grote voordeel in geval van werkplekstandaardisatie is dat u binnen Open Value slechts eenmaal per jaar, op de contractdatum, het aantal pc’s binnen uw onderneming telt en dan op basis van dat aantal betaalt. De contractduur van Open Value is maar liefst drie jaar waardoor verrassingen ten aanzien van uw budget voorkomen worden.

 

Select

Het Select-programma is een volume-licentieprogramma dat in essentie erg veel lijkt op Open License. Het belangrijkste verschil met Open License is dat er bij het Select-programma sprake is van aanzienlijk grotere volumes in het aantal licenties. Om het minimaal aantal licenties te bepalen waardoor een organisatie in aanmerking komt voor het Select-programma wordt er gewerkt met een puntensysteem waarbij een licentiesoort een bepaald aantal punten representeert. Grofweg komt dat neer op 500 pc’s of meer. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 

Enterprise Agreement

Het Enterprise Agreement-programma is een volume-licentieprogramma waarvoor u in aanmerking komt, indien u meer dan 250 desktops binnen uw onderneming heeft en er op deze desktops sprake is van standaardisatie. U telt eens per jaar het aantal gestandaardiseerde werkplekken en schaft daarvoor de benodigde hoeveelheid licenties aan. Omdat de jaarlijkse huurkoopvergoeding per desktop voor drie jaar vastligt, zijn verrassingen uitgesloten. Na de looptijd van drie jaar worden de licenties eeuwigdurend. Net als bij Open Value kunt u er ook voor kiezen om de licenties te huren in plaats van te huurkopen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Bronvermelding: (Microsoft Corp.)

Meer informatie over Open license

‘Open License’ is een aankoopprogramma ‘op maat’, waarmee de klant 2 jaar lang een korting geniet op basis van het aankoopvolume. Dit programma is toegankelijk vanaf de aankoop van 5 licenties. Alle producten voor bedrijven kunnen worden aangekocht via dit eenvoudige programma. De licenties aangekocht via ‘Open License’ zijn blijvend en bieden alle flexibiliteit die een bedrijf nodig heeft, zoals het recht om de licentie naar een andere pc over te hevelen, de taal te wijzigen en het implementeren van software via de image-techniek,…

De klant die toegang wenst tot de upgrades van Microsoft voor zijn software, dient bij de aankoop van zijn licenties in te schrijven op ‘Software Assurance’. Software Assurance is in optie beschikbaar via Open License, maar de aankoop van SA in het hieronder beschreven Open Value-programma is interessanter en handiger.

 

Voordeliger dan Pakketsoftware

Wenst u geen driejarige verbintenis aan te gaan voor de afname van een hoeveelheid licenties dan biedt Open License uitkomst. Hierbij koopt u minimaal vijf eeuwigdurende licenties met een interessante volumekorting. Bepaalde diensten van Software Assurance kunnen tegen meerprijs overigens wel toegevoegd worden. Een ander belangrijk verschil is dat u klant in één keer betaalt voor zijn bestelling. Bovendien maakt u klant gedurende de looptijd van het contract (2 jaar) gebruik van het volumekortingsniveau dat door de hoogte van de eerste bestelling wordt bepaald.

 

Alleen de licenties

Met Open License bespaart u geld, doordat CD-roms en documentatie niet zijn inbegrepen. De gebruiker betaalt voor de licentierechten, niet voor overbodige verpakking. Heeft u nog geen installatiemedia, dan kunnen deze voor een gering bedrag worden bijbesteld. Om te kunnen voldoen aan de documentatiewensen zijn producthandleidingen en Microsoft Press books los verkrijgbaar.

 

Twee prijsniveaus

Open License kent, afhankelijk van de grootte van de initiële aanschaf, twee verschillende prijsniveaus. Open Business is al verkrijgbaar vanaf vijf licenties ongeacht de product pool. Elk Microsoft product in Open Volume heeft een bepaalde puntwaarde. Open Volume C is verkrijgbaar vanaf 500 punten per product groep.

Overigens zijn in de volumelicenties geen volledige versies van Windows verkrijgbaar: Windows 7 Professional is als upgrade licentie verkrijgbaar en gaat er daarbij vanuit dat er een onderliggende licentie voor een besturingssysteem aanwezig is voor de pc.

 

Software Assurance

Bij een Open License-overeenkomst zit standaard geen Software Assurance. Sommige diensten kunnen echter bij de start van de licentie, en tegen een meerprijs, aangeschaft worden. Voordelen van Software Assurance zijn o.a. eenvoudiger budgetteren, gratis thuisgebruik van Office, recht op laatste versies en een uitgebreid pakket e-learningfaciliteiten.

 

De voordelen van Open License op een rij

 • De nieuwste software tegen aantrekkelijke kortingen
 • Eenvoudig nabestellen
 • Uw klanten kunnen zelf kopieën maken
 • Eenvoudige, heldere voorwaarden voor het verkrijgen van de gewenste licenties
 • Keuze en flexibiliteit; uw klanten bestellen alleen wat zij nodig hebben
 • Tot 30% besparing op de aankoop van Microsoft software
 • Eén licentie-overeenkomst voor de hele organisatie
 • Gegarandeerde voorkeurtarieven voor elke bijkomende bestelling gedurende 2 jaar
 • Aankoopformule binnen het bereik van elk bedrijf, reeds vanaf 5 licenties voor Microsoft software
 • Mogelijkheid om de optie Software Assurance te nemen, die u recht geeft op alle upgrades voor de software

De producten die in aanmerking komen

Alle producten van Microsoft, behalve games en randapparatuur.
Het Open License-aanbod bestaat uit drie elementen: de licentie (L), Software Assurance (SA) en de combinatie Licentie+Software Assurance (L&SA).

Bedrijven die in aanmerking komen

Een ‘Open License’-contract geldt slechts voor één juridische entiteit. U kunt de aankopen van verschillende onafhankelijke bedrijven niet samenvoegen in één ‘Open License’-contract. Filialen van een onderneming kunnen nochtans een ‘Open License’-contract, dat door de onderneming werd aangekocht, met elkaar delen.

SBS 2011

Windows Small Business Server 2011 (SBS 2011) kent verschillende edities en licentievormen. Zowel Windows Small Business Server 2011 Standard en Essentials leveren eersteklas technologieën voor het maken van back-ups en het herstellen van gegevens, e-mail, externe toegang, samenwerken, bestanden en printers delen, interne websites en ondersteuning voor mobiele apparatuur.

Meer informatie

Small Business Server 2011 Standard

Windows Small Business Server 2011 Standard (SBS 2011 Standard) is speciaal ontworpen en geprijsd voor kleine bedrijven met maximaal 75 gebruikers. Het is een complete oplossing voor klanten die willen beschikken over de meest geavanceerde technologieën in een betaalbare suite. SBS 2011 Standard, dat is gebaseerd op Windows Server 2008 R2, wordt geleverd met Microsoft Exchange Server 2010 SP1, Microsoft SharePoint Foundation 2010 en Windows Server Update Services. De SBS 2011 Standard serverlicentie geeft u het recht de serversoftware te installeren en te gebruiken. Voor gebruik van Small Business Server 2011 Standard zijn ook CAL’s nodig. SBS 2011 Standard bevat een serverlicentie en vijf Client Access Licenties.

Small Business Server 2011 Essentials (nu beschikbaar)

Small Business Server 2011 Essentials is een nieuwe, betaalbare oplossing die speciaal is ontworpen en geprijsd voor kleine bedrijven met maximaal 25 gebruikers die hun eerste server willen aanschaffen. SBS 2011 Essentials biedt technologieën van topklasse voor het maken van back-ups en het herstellen van gegevens, externe toegang, bestanden en printers delen en snelle verbinding met de cloud, in één volledig geïntegreerde oplossing.

 

 

SBS 2011 Essentials kent geen Client Access Licenties (CAL’s), en kan worden gebruikt tot en met 25 gebruikers en 25 pc’s. De serverlicentie – die is ingesloten bij de aankoop – geeft u het recht de serversoftware te installeren en te gebruiken.

 

 

SBS 2011 Premium Add-on (nu beschikbaar)

De Windows Small Business Server 2011 Premium Add-on (SBS 2011 Premium Add-on) is een krachtige database-oplossing voor gegevensbeheer en analyse. Met de Premium Add-on krijgt u Windows Server 2008 R2 Standard en Microsoft SQL Server 2008 R2 Standard Edition for Small Business aan uw SBS omgeving toevoegen. De SBS 2011 Premium Add-on wordt verkrijgbaar bij beide uitvoeringen—SBS 2011 Standard en SBS 2011 Essentials. Dankzij de add-on beschikken kleine bedrijven over de flexibiliteit om extra servers aan te schaffen. Dit kan direct bij aanschaf van SBS 2011 gebeuren of op een later tijdstip. Met de SBS 2011 Premium Add-on kunnen uw klanten:

 • een groot aantal branchespecifieke toepassingen uitvoeren op een extra server;
 • krachtige technologieën voor analyse en rapportage gebruiken om beter onderbouwde zakelijke beslissingen te nemen;
 • toegang verkrijgen tot alle technologieën van Windows Server 2008 R2 Standard, inclusief Hyper-V en Remote Desktop Services.

De SBS 2011 Premium Add-on serverlicentie geeft u het recht om de serversoftware te installeren en te gebruiken. Windows Small Business Server 2011 Premium Add-on vereist CAL’s voor gebruik. Het gebruiksrecht van Windows Server-technologie wordt omvat door uw oorspronkelijke Small Business 2011 Standard CAL’s of Essentials Server-licentie. Toegang tot SQL Server 2008 R2 for Small Business vereist additionele Small Business Server 2011 Premium Add-on CAL’s.

 

CAL Types

Met SBS 2011 kiest u hoe CAL’s worden gebruikt, gebaseerd op hoe de server op reguliere basis wordt ontsloten. Er zijn twee typen CAL’s waaruit u kunt kiezen: Device CAL’s en User CAL’s. Deze opties geven u de flexibiliteit om het CAL-type te kiezen dat het beste aansluit bij uw zakelijke behoeften.

 • Device CAL’s – Met Device CAL’s schaft u een CAL aan voor elk device waarmee u toegang wenst tot uw server, zoals laptops, desktopcomputers, Pocket PC’s en smartphones. Met deze optie krijgt iedere gebruiker met het gelicentieerde device toegang tot de server. Device CAL’s zijn economisch en administratief gezien de beste keuze voor een organisatie met meerdere gebruikers die van één device gebruikmaken, zoals medewerkers in ploegendienst. Als u voor Device CAL’s kiest, dan gebruikt elk device met toegang tot de SBS 2011 server een CAL. U kunt die CAL heralloceren wanneer u een device niet meer gebruikt.
 • User CAL’s – Met User CAL’s schaft u een CAL aan voor individuen die ‘op naam’ toegang krijgen tot uw server. Gelicientieerde gebruikers hebben met elk willekeurig device toegang tot de server. User CAL’s zijn ideaal voor een organisatie die vele mobiele medewerkers heeft die toegang moeten krijgen tot het bedrijfsnetwerk met mobiele devices, of medewerkers die meerdere devices gebruiken om op het netwerk te komen. U kunt een User CAL heralloceren als een medewerker een andersoortige taak heeft gekregen. U kunt een User CAL ook tijdelijk aan iemand anders toewijzen als de gebruiker met verlof is of als het device buiten werking is.

 

CAL Edities en Packages

Microsoft biedt een groot assortiment CAL add-on packs aan in vele hoeveelheden zodat aan uw specifieke behoeften wordt voldaan. Als u meer CAL’s nodig heeft, kunt u ze afzonderlijk aanschaffen. Bezoek de SBS 2011 Pricing-pagina voor een geschatte winkelprijs en verdere gegevens.

Om te (blijven) voldoen aan de licentievoorwaarden bevelen wij u aan om de gegevens van uw aankoop en CAL-toewijzingen bij te houden.

 

Licentieopties

SBS 2011 voldoet aan de voorwaarden van volumelicentiëring. Wij verzoeken u de opties voor volumelicentiëring te onderzoeken om de meeste waarde te krijgen uit uw aanschaf. Microsoft licentieprogramma’s helpen u tijd en geld te besparen door de aanschaf en het beheer van meerdere softwarelicenties eenvoudiger te maken.

SBS 2011 kan ook vooraf worden geïnstalleerd op nieuwe serverhardware die door een Original Equipment Manufacturer (OEM) zoals HP, Dell, and Fujitsu is gebouwd, getest en gecertificeerd.

SBS 2011 is ook beschikbaar via het Microsoft Software Assurance-programma. Wij bevelen u aan dat u Software Assurance voor uw servers en CAL’s aanschaft zodat u altijd de nieuwste Windows Small Business Server-release gebruikt, en tegelijk profiteert van de vele additionele voordelen van het programma.

 

Downgrade-rechten

Microsoft geeft u het recht om de voorgaande versie van Windows Small Business Server 2008 Standard te gebruiken, als u het alleen het Small Business Server 2011 Standard-product gebruikt. Onafhankelijk welk kanaal is gebruikt om de licentie aan te schaffen. Hieronder staan de beschikbare downgrade-opties opgesomd.

Product  Downgrade
SBS 2011 EssentialsGeen downgrade beschikbaar.
SBS 2011 StandardFPP/OEM-klanten:

 • Komt in aanmerking om te downgraden tot SBS 2008 Standard. De klant moet kunnen beschikken over SBS 2008 media en productkeys.

 

 

Klanten met volumelicenties:

 • Komt in aanmerking om te downgraden tot SBS 2008; schaf media en produckeys aan via VLSC.

 

 

SBS 2011 Premium Add-onFPP/OEM-klanten:

 • Geen downgrades beschikbaar.

 

 

Klanten met volumelicenties:

 • Komt in aanmerking om te downgraden tot Windows Server 2008 Standard; schaf media en productkeys aan via VLSC.
 • Komt in aanmerking om te downgraden tot SQL Server 2008 for Small Business; schaf media en productkeys aan via VLSC.